Křupavý domácí falafel z cizrny

Křupavý domácí falafel z cizrny

5 důvodů, proč začlenit cizrnový falafel do vašeho jídelníčku

  1. Tento falafel je z vnějšku krásně křupavý a uvnitř jemný, chutný a plný čerstvých bylinek.
  2. Peče se, takže obsahuje výrazně méně tuku než smažený falafel.
  3. Cizrna směs krásně spojí, takže s tvarováním placiček nebudete mít žádný problém.
  4. Jedná se o bezlepkový a veganský recept bohatý na proteiny, vitamíny a minerály.
  5. Falafel dobře mrzne, takže jej můžete mít po ruce pro vaše další recepty. Např. do salátu, do tortilly nebo sedviče.

Jak udělat ten nejlepší domácí falafel

  • Falafel pečte, nesmažte!
  • Používejte sušenou cizrnu, nikoliv v konzervách.
  • Namočte sušenou cizrnu do vlažné vody na nejméně čtyři hodiny, aby byla dostatečně změkčená. Doporučujeme cizrnu namočit do vody den předem.
  • Pokud máte možnost, vyberte si cizrnu, která je nejmenší, protože se zjemní rychleji.

Proč je lepší sušená cizrna?
Konzervovaná cizrna je příliš nasáklá a je tedy podstatně těžší z ní vytvořit křupavé placičky. Pokud přeci jen máte doma cizrnu v plechovce, zkuste do směsi přidat trochu mouky. To by mělo pomoci. Falafel z cizrny z plechovky a bez mouky jsme zkoušeli a i tak byl moc dobrý. Jen se více rozpadal a nebyl tak křupavý na povrchu.

Recept na křupavý falafel z cizrny

Příprava: 15 min.

Vaření: 30 min.

Čas celkem: 45 min.

Porce: 12 falafelů

Metoda: pečení

Tento recept na zdravý domácí falafel je naprosto chutný a pozoruhodně křupavý! Nezapomeňte cizrnu nechat působit 4 hodiny ve vodě, nejlépe přes noc. Poté je směs velmi snadno vyrobitelná a také tvarovatelná. Recept je pro výrobu 12 až 13 falafelů.

Ingredience

  • ¼ šálku + 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 šálek sušené (nevařené / syrové) cizrny, opláchnuté a namočené po dobu nejméně 4 hodin
  • 1/2 šálku zhruba nasekané červené cibule (asi 1/2 malé červené cibule)
  • 1/2 šálku balené čerstvé petrželky (většinou listy, ale malé stonky jsou v pořádku)
  • 1/2 šálku s čerstvým koriandrem (většinou listy, ale malé stonky jsou v pořádku)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička sezamových semínek
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů. Nalijte ¼ šálku olivového oleje do velkého plechu na pečení a olej rovnoměrně roztáhněte.
  2. V kuchyňském mixéru smíchejte cizrnu, cibuli, petrželku, koriandr, česnek, sůl, pepř, kmín, sezamová semínka, citronovou šťávu, sezamový olej a zbývající 1 polévkovou lžíci olivového oleje. Zpracujte do hladkého stavu.
  3. Rukou vytáhněte asi 2 polévkové lžíce směsi najednou. Tvar falafelu na malé placičky, asi 2 palce široký a 1/2 palce tlustý. Umístěte každý falafel na naolejovanou pánev.
  4. Pečte 25 až 30 minut a pečlivě listujte falafely do poloviny pečením, dokud falafely nejsou z obou stran hluboce zlaté.
  5. Tyto falafely můžete uchovat v lednici až 4 dny, nebo v mrazničce několik měsíců.